Dentální hygiena u dětí je důležitá každý den

09.08.2024

„Mým cílem je naučit děti i rodiče, aby měli své zuby rádi. Aby péče o ně byla samozřejmost.“ Mgr. Petra Křížová, DiS., uznávaná odbornice na dentální hygienu

Dentální hygiena u dětí je důležitá každý den

S péčí o dětský chrup by měli rodiče začít už od chvíle, kdy se jejich ratolesti začne prořezávat první zoubek. Již tehdy dítě začíná získávat návyk, že se zuby čistí pravidelně každý den. Velmi brzy by také rodiče měli s dítětem vyrazit k zubaři, lépe si pak zvyká na ošetření a nemá z lékaře, a později i dentální hygienistky, strach. Ale jak udělat z návštěvy dentální hygieny hezký zážitek a je u dětí vůbec nutná? O tom mluvila Mgr. Petra Křížová, DiS., uznávaná odbornice na dentální hygienu a v oblasti preventivní stomatologie.

„Na začátku je důležité si vybudovat co nejlepší vztah rodiny a stomatologického týmu. Pokud si dítě již v útlém věku vytvoří správný návyk, předejde zbytečným a bolestivým komplikacím jako jsou například zubní kazy, usazování zubního kamene, záněty dásní nebo zápach z úst. Měli bychom mít na paměti, že dítě dělá to, co vidí u rodičů. Pokud uvidí, že se i oni pečlivě starají o zuby, bude dělat to samé,“ vysvětluje přínosy brzké návštěvy dentální hygieny Mgr. Petra Křížová, DiS., uznávaná odbornice na dentální hygienu

U dětských pacientů se dentální hygienistka zaměřuje především na odhalení nedostatků při čištění zoubků a jejich nápravu. „Nejprve dítěti i rodičům názorně předvedeme správnou techniku čištění, naučíme je, jak správně pečovat o zoubky, jak používat vhodné pomůcky a rodičům poradíme, jak mají při domácí péči dětem pomáhat a co kontrolovat. V ordinaci k tomu používáme různé zubaté plyšáky, modely zubů, obrázkové atlasy či velké barevné kartáčky, aby to pro děti bylo zábavné a těšily se na další návštěvu,“ popisuje průběh dentální hygieny Petra Křížová.

Návštěva dentální hygienistky je ideální každého půl roku. V případě, kdy dítě nezvládá ústní hygienu tak, jak by mělo, nebo např. pokud má rovnátka, mohou být intervaly návštěv častější.

A jaké nejčastější chyby dělají rodiče při péči o dětský chrup? „Je to beze sporu špatně pohlídaná technika čištění zubů, příliš brzká samostatnost, kdy rodič přestane dohlížet na čištění a popř. zuby dočišťovat. Problém je také s čištěním nebo spíš s nečištěním mezizubních prostor. V neposlední řadě je špatně i pozdní začátek s prevencí u zubaře či návštěvou dentální hygieny. Přehánět by se to nemělo ani se slazenými nápoji a potravinami během dne. Do postele má jít dítě s vyčištěnými zoubky. Po čištění by mělo dostat už jen maximálně neslazenou vodu. Rodiče by měli dětem s čištěním pomáhat a kontrolovat je přibližně do 12 let věku,“ uzavírá Mgr. Petra Křížová, DiS., uznávaná odbornice na dentální hygienu .