Přírodní pomocníci ve správě hladiny cholesterolu

03.06.2024

Cholesterol je nezbytnou složkou našeho těla, která se podílí na tvorbě buněčných membrán, syntéze hormonů a produkci žlučových kyselin, které pomáhají trávit tuky

Přírodní pomocníci ve správě hladiny cholesterolu

Avšak vysoká hladina cholesterolu v krvi je spojována s různými zdravotními riziky, zejména s kardiovaskulárními chorobami. Vedle změn životního stylu a stravy se mnozí obracejí i k přírodním prostředkům, jako jsou léčivé bylinky, které mohou pomoci regulovat hladinu cholesterolu v krvi. V tomto článku se podíváme na některé z nejpopulárnějších bylinek používaných pro tento účel.

1. Česnek (Allium sativum)

Česnek je známý pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a je široce doporučován pro podporu srdečního zdraví. Studie ukazují, že pravidelná konzumace česneku může pomoci snížit hladiny "špatného" LDL cholesterolu a zároveň mírně zvyšuje "dobrý" HDL cholesterol. Česnek také může pomáhat v prevenci srdečních chorob tím, že zabraňuje tvorbě aterosklerotických plátů.

2. Artičok (Cynara scolymus)

Extrakt z listů artičoku je populární pro své cholesterol snižující účinky. Výzkumy naznačují, že artičok může pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu tím, že inhibuje jeho syntézu v těle a zvyšuje jeho vylučování z těla.

3. Zelený čaj (Camellia sinensis)

Zelený čaj je známý svými antioxidačními vlastnostmi díky vysokému obsahu polyfenolů, zejména katechinů. Tyto látky mohou pomoci snižovat absorpci cholesterolu ve střevech a zlepšovat profil lipidů v krvi. Pravidelné pití zeleného čaje bylo spojeno se sníženým rizikem vývoje kardiovaskulárních chorob.

4. Guggul (Commiphora wightii)

Guggul je pryskyřice získávaná z myrhovníku mukul, která se v Ayurvedě používá k regulaci hladiny lipidů v krvi. Obsahuje guggulsterony, které mohou podporovat metabolismus cholesterolu a pomáhat v jeho regulaci. Vědecké studie ukazují, že guggul může být účinný v snižování hladin LDL cholesterolu.

5. Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma, známá svým protizánětlivým účinkem, obsahuje kurkumin, který může hrát roli v ovlivňování hladin cholesterolu. Kurkumin podporuje funkci jater ve zpracování a vylučování cholesterolu, což může vést k nižším hladinám v krvi.

Přestože tyto bylinky mohou nabízet příznivé účinky na regulaci cholesterolu, je důležité je používat s opatrností a ve spojení s dalšími změnami životního stylu, jako je zdravá strava a pravidelný pohyb. Před začátkem jakékoliv formy bylinné terapie je nezbytné konzultovat to s lékařem, zvláště pokud užíváte jakékoli léky nebo máte zdravotní problémy, aby se předešlo možným interakcím a vedlejším účinkům.