Samoléčba

03.06.2024

Je na čase převzít zodpovědnost za své zdraví.

Samoléčba

Již to bude skoro měsíc, kdy se ve sněmovně konal expertní kulatý stůl, který pořádal Petr Fifka, místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. (Videozáznam zde). Odborníci zde představili praktické tipy, jak využít samoléčbu ve svůj prospěch, nepoškodit sebe ani své blízké, ušetřit čas i náklady, a přitom neohrozit své zdraví. 

Petr Fifka, který kulatý stůl moderoval, představil hlavní výhody samoléčby pro pacienty. Cílem setkání bylo představy přínosy samoléčby, definovat rizika a najít cestu, jak to téma otevřít v odborném prostoru a v diskusi s širokou veřejností. To je také důvodem, proč se kulatého stolu zúčastnili i zástupci portálu Doktor.cz. Téma samoléčby budeme na našem portálu dlouhodobě rozvíjet. 

Základní pravidlem pro úspěšnou samoléčbu je začít s ní včas. Aby byla samoléčba účinná, není možné čekat, až se příznaky onemocnění zhorší. Naopak, pokud by se situace nelepšila, je vhodné navštívit praktického lékaře. Ohledně použitých medikamentů je vhodné poradit se s lékárníkem. Statistiky hovoří o tom, že lékárnu má 80% obyvatel v dochozí vzdálenosti do 5ti minut od svého bydliště. Využijte jejich odborných znalostí a konzultujte tam svůj zdravotní stav. Brzy přijde doba, kdy bude možné svůj zdravotní stav v rámci poradenského místa v lékárně i zkontrolovat.

5 zlatých pravidel samoléčby: 

  1. Samoléčbu méně závažných onemocnění zahajte včas, nevyčkávejte na zhoršení příznaků.
  2. Výběr vhodného přípravku a způsob jeho užívání konzultujte v lékárně.
  3. Informace o přípravcích získávejte pouze z důvěryhodných zdrojů.  Dodržujte pokyny z příbalového letáku nebo získané v lékárně. 
  4. Nepoužívejte prošlé léky. Dodržujte zásady správného skladování a likvidace.
  5. Pokud vaše potíže přetrvávají delší dobu, obraťte se na svého praktického lékaře. 

 

Iveta Nejedlá, doktor.cz