Samoodběr na HPV DNA – projekt ASTRA

05.07.2024

V České republice se lidským papillomavirem nakazí ročně 800 žen, a více než 300 žen nakonec zemře.

Samoodběr na HPV DNA – projekt ASTRA

Ženy mají nově možnost samoodběrného stěru z děložního čípku pro stanovení rizika vzniku rakoviny děložního hrdla díky infekci genomu lidského papilomaviru.

Projekt ASTRA vznikl díky aktivitám pacientské organizace Veronika, která sdružuje pacientky s karcinomem endometria, vulvy, vaječníků, děložního hrdla a ženy s genetickou mutací BRCA 1 a BRCA 2.

Do projektu Astra se zapojují i praktiční lékaři. Žena má možnost sama si udělat odběr přímo u praktického lékaře. Informace o spolupracujících ambulancích, kde je možné test za úhradu realizovat, budou zveřejněny na stránkách laboratoře CGOP, která zajišťuje vyšetření vzorků a jejich interpretaci.

Ženy, které se neúčastní stávajících screeningových a preventivních programů si můžou tuto sadu pro samoodběr zakoupit a udělat přímo v informačním centru pro pacientky u Apolináhře , každá žena si tak může zajistit preventivní test. 

Onemocnění v počátečním stádiu nemá zvláštní příznaky, proto odhalit onemocnění v rané fázi je úkolem národního screeningu. Všechny ženy od 15 let věku mají nárok 1 x do roka na gynekologickou prohlídku a stěr děložního čípku.

Přesto jsou ženy, které na pravidelné gynekologické prohlídky nechodí. Právě pro ty jsou určené samoodběrové testovací sady projektu ASTRA, ženy je dostanou je u praktického lékaře, nebo v informačním centru u Apolináře.  

Test pro samoodběr na přítomnost HPV následně vyhodnotí v certifikované laboratoři.

Data z projektu ASTRA bude vyhodnocovat ÚZIS Národní screeeningové centrum. 

Samotestování na průkaz infekce HPV je srovnatelně citlivé, jako odběr lékařem. Díky výsledkům testu je možná včasná diagnostika a léčba nálezů na děložním čípku mnohem dříve, než vznikne rakovina hodnotí Mudr. Jiří Sláma PhD. Onkogynekologické centrum Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

 Na video organizace se můžete podívat zde: https://youtu.be/l3szXzKCjiY