Důležitost vyvážené stravy pro onkologické pacienty

03.04.2024

Bílkoviny jsou zejména důležité pro opravu tkání a udržení svalové hmoty, zatímco zdravé tuky pomáhají udržet energii.

Důležitost vyvážené stravy pro onkologické pacienty

Zelenina je pro naše tělo naprosto nezbytná. Dodává tělu tu správnou vodu, minerální látky, stopové prvky, důležitou vlákninu!  Ta je důležitá pro příznivé bakterie v tlustém střevu a čistí střeva mechanicky, aby se živné látky ke klkům vůbec dostaly. Ovoce obsahuje rozpustnou vlákninu, který čistí mikroklky chemicky, aby otvůrky, aby mohly propouštět živiny přes sliznice do těla.

Bez zapracovávání těchto dvou složek stravy do denního jídelníčku se z vás stávají průtokové ohřívače jídla a veškerá strava přijde do těla a odejde ven. Střevní klky v ní nedokážou  zachytit živné látky. Stane se tak, že tělo chátrá zevnitř. Ovoce i zelenina do těla donášejí důležité antioxidanty a fytochemikálie, které mohou pomoci bojovat proti rakovině.

Nechte si poradit od profesionálů.

Autor: Lenka Náměstková, diplomovaná nutriční terapeutka