Obezita u onkologických pacientů I
Mnoho lidí po onkologické léčbě nabere zbytečné kilogramy, a když se to snaží s lékařem řešit, často dostávají odpovědi v tom smyslu, že mohou být rádi, že přežili, tak nač řešit váhu.
Ale ta touha mít zdravé a funkční tělo není lichá! Co mi je platné, když jsem sice přežil, ale nemohu chodit, protože mi nadváha zničila klouby dolních končetin. Nehledě na postižený cévní aparát, zvýšený tlak či rozvíjející se diabetes.
Výživa hraje klíčovou roli v péči o pacienty trpící onkologickým onemocněním. Správně zvolená strava může pomoci zmírnit vedlejší účinky léčby, podpořit imunitní systém a zlepšit kvalitu života pacientů. Zde je několik důležitých aspektů, které je třeba vzít v úvahu při plánování stravy pro onkologické pacienty.
Pro pacienty s rakovinou je klíčová vyvážená strava, která zahrnuje všechny nutriční skupiny - bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály i stopové prvky. Doba, kdy se říkalo, že jde nádor vyhladovět, je naštěstí již pryč! Nikdy to nebyla pravda!
Nechte si poradit od profesionálů.
Autor: Lenka Náměstková, diplomovaná nutriční terapeutka
Zdroje:
Další služby
Nejste spokojeni s permanentním make-upem?
Už jste o něm určitě slyšeli několikrát - permanentní make-up, kterému se někdy také říká kosmetické tetování nebo mikropigmentace,...
Číst víceŘízení vedlejších účinků onkologické léčby pomocí stravy
Léčba rakoviny může způsobit řadu vedlejších účinků, včetně nevolnosti, zvracení, únavy a změny chuti k jídlu. Tyto účinky mohou ztížit...
Číst víceDůležitost vyvážené stravy pro onkologické pacienty
Bílkoviny jsou zejména důležité pro opravu tkání a udržení svalové hmoty, zatímco zdravé tuky pomáhají udržet energii.
Číst víceAsistované hubnutí online - aplikace online
Jedná se o jistou formu poradenství online. Je to služba vás naučí, jak se naučit správně jíst, nepřibírat, a přitom jíst všechny...
Číst více