Řízení vedlejších účinků onkologické léčby pomocí stravy

03.04.2024

Léčba rakoviny může způsobit řadu vedlejších účinků, včetně nevolnosti, zvracení, únavy a změny chuti k jídlu. Tyto účinky mohou ztížit přijímání potravy a dodržování vyvážené stravy.

Řízení vedlejších účinků onkologické léčby pomocí stravy

Často se říká, že je třeba přijímat malá, ale častá jídla. Jenže zde je právě problém, že jednou to nedojíte a jednou to přejíte, protože malá mandarinka se odsunuje ze žaludku 35 minut, ale porce čočky za 4-5 hodin. Přestože toho sníte málo, dochází k tomu, že nejde strava správně za sebou, a to má ve střevu důsledky.

Člověk, který je po léčbě rakoviny, ten by si měl dát velký pozor právě na správné časování jídel.  Zásadně tím uleví svému vnitřnímu soustrojí, a tělo se bude mnohem snáze a rychleji hojit. Když v jídelníčku vše na sebe správně navazuje, nevznikají tlaky na dojedení a strava je efektivně využívána. Pracuje ve prospěch našeho těla a ne proti němu, nevzniká nadváha.

Často se říká, že se máte zaměřit na jídla, která jsou snadno stravitelná. Ale když do lehce stravitelného jídla, které je v žaludku nyní, dáte další lehce stravitelné jídlo, uděláte z toho nestravitelné jídlo!

Proto vždy čekejte, až bude žaludek vyprázdněný, pak teprve dávejte další jídlo. Velice tím svému tělu ulevíte. Znamením je kručení v žaludku. Dříve se říkalo, že se to do tohoto bodu nemá nechat dojít, ale opak je pravdou! Tím, že žaludek zakručí, vám dává najevo, že odsunul rozvolněnou stravu a máte tam dávat další. Nemluvím o x hodinovém lačnění, které v dnešní době dělají lidé cíleně a naprosto běžně. Mluvím o okamžiku, když žaludek jakoby protočí a dá najevo, že je odsunuto a že máme plnit další stravou.

Trvá to asi 2-3 týdny, než to začnete správně pociťovat, ale žaludek je sval jako každý jiný, takže když se začne správně používat, tak se to opraví. A kdyby ne, na pomoc si můžete vzít webovou aplikaci www.jidelnicky.com, kde je 5 dní zdarma a můžete si tam nastavit své časování, aby vám šly potraviny správně za sebou.

Nechte si poradit od profesionálů.

Autor: Lenka Náměstková, diplomovaná nutriční terapeutka