Cesta pacienta k diagnóze

05.07.2024

Hlas onkologických pacientů je spolek, který tvoří nestátní neziskové organizace (pacientské a podpůrné organizace).

Cesta pacienta k diagnóze

Připravili projekt velkého výzkumného šetření, které si kladl za cíl zmapovat situaci u nás ohledně dostupnosti diagnostických možností onkologických onemocnění. Na základě poskytnutých odpovědí identifikovali „šedá místa“, kde ne všechno funguje tak, jak úplně má.  

 

Základní otázky, na které dotazník odpovídal byly: Jak složitá byla Vaše cesta ke stanovení onkologické diagnózy? Liší se v jednotlivých krajích? Co je potřeba systémově zlepšit?

 

Výsledky dotazníku posloužily pro definování slabých míst a nastavení co nejefektivnější a nejlepší cesty pacientů onkologickou péčí v ČR.

Tím vznikl překrásný produkt Cesta pacienta

Spolek hlas pacientů vytvořil jasný přehledný návod, co má dělat pacient v každé fázi onemocnění u karcinomů s nejčastějším výskytem. Tím jsou karcinom děložního hrdla, Karcinom prsu, Karcinom prostaty, karcinom děložní sliznice, Karcinom střev a konečníku, uveální karcinom, Nádor mízních uzlin - lymfom, rakovina močového měchýře, rakovina vaječníku, karcinom varlat.  

Ke každému typu onemocnění je samostatný dokument ke stažení , kde jsou popsány možnosti diagnostiky, prevence, příznaky choroby, možné potíže, dosledování, možnosti a varianty léčby, možné nežádoucí účinky léčby. Jedná se o srozumitelný souhrnný podklad, ve kterém se každý dokáže zorientovat a najde potřebné informace.

Kéž by se lidé chtěli informovat, kéž by nám všem došlo, že se sami musíme starat o své tělo a zdraví. K prevenci patří kontrola zdraví, aktivní zájem a hledání nových možností. Kéž by hlas pacientů byl vyslyšen a každý by řešil prevenci a využil možnosti diagnostiky