Odborníci řešili, jak vymýtit rakovinu způsobenou HPV

05.07.2024

Zákeřné lidské papilomaviry (HPV), které způsobují různé typy rakoviny, napadají jak ženy, tak muže.

Odborníci řešili, jak vymýtit rakovinu způsobenou HPV

Ti o takovém riziku většinou ale vůbec neví. Dozví se o tom většinou, když onemocní oni sami nebo jejich partnerka. Existuje prevence, očkování. Věděli jste o tom?

HPV je zkratka pro lidský papilomavirus. .Je jednou z nejčasněji přenášených sexuálně přenosných infekcí a týká se jak žen, tak i mužů. Šíří se při orálním styku, při mazlení a kontaktem s kontaminovanými předměty, jako může být např. ručník. Způsobuje až 98 % případů rakoviny děložního hrdla a 90 % případů genitálních bradavic.

„Dosud se v souvislosti s HPV mluvilo převážně o rakovině děložního hrdla. Muži tak zůstávali stranou pozornosti. Přitom mohou být nejenom přenašeči HPV infekce, ale mohou také sami HPV asociovanou rakovinou onemocnět. Vnímám to jako závažné téma, o kterém musíme hovořit. Týká se totiž nás všech,“ vysvětluje místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Pharm.Dr. Petr Fifka (ODS), organizátor a moderátor kulatého stolu s názvem Rakovině lze předejít i očkováním. Papilomavirus se netýká jenom žen ale i mužů.

Rozvoji nemoci, kterou způsobuje lidský papilomavirus se dá předcházet. Existuje očkování pro dívky i chlapce. Včasná vakcinace poskytne účinnou ochranu před rozvojem onemocnění.

„Naším cílem je rakovinu způsobenou HPV viry zcela vymýtit, jako se to povedlo třeba v Austrálii“, říká poslanec Fifka.

Podle lékařů se s HPV setká v průběhu života 80% české populace, imunitní systém se s ním většinou vypořádá, ale může z toho vzniknout vážné onemocnění. U žen je to nejčasněji rakovina děložního hrdla, u mužů převažují nádory hrtanu, říká Doc. Mudr. Milan Vošmik, PhD, člen výboru české onkologické společnosti ČLS JEP. Dalšími rizikovými faktory pro vznik nádoru hrtanu je kouření nebo konzumace alkoholu, potvrzuje onkolog.

Četnost takových nádorů se v české populaci každým rokem zvyšuje. Hlavní snahou lékařů, pacientských organizací i politiků je, aby pacienti rakovinou vůbec neonemocněli. „Léčba rakoviny způsobené HPV virem u mužů může skončit i amputací penisu, a takových pacientů bude přibývat,“ doplňuje Bc. Michaela Tůmová, místopředsedkyně výboru Hlasu pacientů. To je pacientská organizace, která pomáhá nemocným i jejich blízkým. 

Zdravotní pojišťovny platí očkování dívkám a chlapcům od 11 do 14 let, kdy má taková vakcinace největší efektivitu. V České republice je ale proočkováno pouze 50% chlapců a 70% dívek, tvrdí Mudr. Hana Cabrnochová, MBA., místopředsedkyně české vakcinologické společnosti ČLS JEP. Odborníci se snaží, aby vakcinace proti HPV byla proplácena i později, přestože její účinnost s věkem klesá. „Starší samoplátce budou o riziku HPV viru a následných onemocněních informovat praktičtí lékaři na preventivních prohlídkách“, přislíbil Mudr Roman Šonka, předseda sdružení praktických lékařů. Choďte n preventivní prohlídky, starejte se! Je to Vaše tělo, Vaše zdraví.

Podrobné informace k tématu:

·      Pokud by Vás zajímala celá diskuse a přednášky zmíněných odborníků, můžete si je poslechnout na videozáznamu z archivu Poslanecké sněmovny ČR zde 

·      Podrobné informace o lidském papilomaviru naleznete na webu NZIP. 

·      Pomoc pro pacienty a možnosti prevence a samotestování můžete najít na webu pacientské organizace Veronika